עשיית עושר שלא במשפט ודמי שימוש : מתי מגיע לך פיצוי?
עשיית עושר שלא במשפט ודמי שימוש: מתי מגיע לך פיצוי? במקרים רבים, עשיית עושר שלא במשפט ודמי שימוש שולבים ידיים,
בתחום דיני המשפחה בישראל, הסדרת מערכת היחסים הכלכלית בין בני זוג היא בעלת חשיבות רבה, ואינה מוגבלת לבני זוג שהחליטו להסדיר מעמדם באמצעות נישואין כדמו"י.
אולם ישנם שני כלים משפטיים עיקריים שמטרתם להסדיר נושא זה: הסכם ממון והסכם חיים משותפים. מאמר זה יציג את ההבדלים המרכזיים בין השניים, ויסביר מתי ואיך לבחור בכלי המתאים.
הסכם ממון מיועד לבני זוג נשואים או כאלה שמתעתדים להינשא בקרוב. הוא מעוגן בחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973.
יצוין, כי חוק זה נוצר במיוחד כדי להתמודד עם סכסוכים רכושיים, זאת ע"י הסדרת חלוקה שוויונית ברכוש ובזכויות שצברו בני הזוג משך תקופת הנישואין.
כך גם, מתיר החוק לבני זוג את האפשרות לערוך הסכם ממון ולקבוע חלוקה שונה מזו הקבועה בחוק.
לעומתו, הסכם חיים משותפים הוא יציר פסיקה וחל ידועים בציבור שבחרו לא להסדיר מעמדם כזוג נשוי מול הרשויות ובפרט משרד הפנים.
על מנת שהסכם ממון יקבל תוקף משפטי מחייב. עליו לקבל תוקף של פסק דין בבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הדתי.
לעומת זאת הסכם חיים משותפים אינו מחייב אישור כזה, אך מומלץ לאשרו בבית המשפט לענייני משפחה מכח סעיף 3(ג) לחוק בית המשפט לענייני משפחה.
הסכם ממון מקבל מעמד מיוחד מכוח חוק יחסי ממון, ומיועד להסדיר את מערכת היחסים הרכושית גם במקרים של פרידה, גירושין או פטירה. לעומתו, הסכם חיים משותפים נחשב לחוזה אישי בין בני זוג;ודינו כדיני החוזים הרגילים.
כל שינוי בהסכם ממון מחייב אישור של בית משפט. מנגד, בהסכם חיים משותפים, די בהסכמת הצדדים כדי לשנותו, ללא צורך במעורבות משפטית.
הערה חשובה: ככל והסכם חיים משותפים קיבל תוקף של פסק דין בבית המשפט לענייני משפחה. אז כל שינוי שנערך בו, יש לקבל את אישור בית המשפט.
כאשר ידועים בציבור מחליטים להינשא לאחר שחתמו על הסכם חיים משותפים, ההסכם מאבד מתוקפו במובנים מסוימים, ויש לאשרו מחדש כהסכם ממון בהתאם לחוק יחסי ממון. ללא פעולה זו, עשויות להתעורר בעיות משפטיות בעתיד.
הבחירה בין הסכם ממון להסכם חיים משותפים תלויה במעמד האישי של בני הזוג, בצרכים המשפטיים שלהם ובהעדפות האישיות. יש להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום דיני המשפחה כדי להבטיח בחירה מושכלת ונכונה בין שני הסכמים חשובים אלו.
תוכן מאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב. לקבלת ייעוץ והכוונה מותאמת אישית פנו עוד היום למשרדנו.
עשיית עושר שלא במשפט ודמי שימוש: מתי מגיע לך פיצוי? במקרים רבים, עשיית עושר שלא במשפט ודמי שימוש שולבים ידיים,
גירושין מי עוזב את הבית – מדריך משפטי 24/7 גירושין מי עוזב את הבית מעסיקה לא מעט בני זוג המצויים