דילוג לתוכן

2 מושגים הסדרי שהות ומשמורת: מה ההבדלים ביניהם ?

הליך גירושין הוא בין המשברים הרגשיים והמשפטיים המשמעותיים ביותר שיכולים להתרחש בתוך התא המשפחתי. כחלק מהתהליך, יש להכריע בסוגיות משפטיות מגוונות המשפיעות על הילדים ובמיוחד בשאלות הנוגעות ל"משמורת" ו"הסדרי שהות". ההבנה של מושגים אלו חשובה ביותר עבור הורים מתגרשים המעוניינים לשמור על טובת ילדיהם ולהבטיח יחס הוגן בין ההורים.

במאמר זה ננתח את ההבדלים המרכזיים בין משמורת להסדרי שהות, נסביר כיצד נקבעים אלו בבתי המשפט ונבחן את עקרון טובת הילד.

מהי משמורת ילדים ?

משמורת היא הגדרה משפטית שמתארת מי מההורים ישמש כהורה העיקרי שיגדל את הילד באופן יומיומי, מבחינת מגורים, חינוך, טיפול שוטף וקבלת החלטות יומיומיות בנוגע לאורח חייו של הילד. ההורה המשמורן יהיה זה שיקבל את ההחלטות השוטפות בנוגע לחיי הילד, כמו למשל החלטות בתחום החינוך, הבריאות, והפעילויות החברתיות, בעוד שזכויות ההורה השני מוגבלות יותר, בדרך כלל באות לידי ביטוי בזמני שהות קבועים שנקבעים מראש.

בעבר, המנגנון המשפטי התרכז במונח זה בעיקרו, כאשר לרוב האם הייתה מוגדרת כהורה המשמורן, ואילו האב היה מקבל זמני שהות מוגבלים. עם זאת, בשנים האחרונות מגמה זו השתנתה באופן משמעותי. הפסיקה החדשה בישראל שמה דגש על עקרון טובת הילד ומקדמת אחריות הורית משותפת, כפי שמפורט בהנחיות בתי המשפט לענייני משפחה.

"מזה מספר שנים… נטיית בתי המשפט היא להימנע משימוש בכותרות חלולות… ולעבור לדון ולהכריע בסכסוכי הורות תוך שימוש במושגים של זמני שהות ואחריות הורית משותפת."
(תלה"מ (נצרת) 5157-05-20 פלונית נ' פלוני)

מגמה זו גם משקפת שינוי חברתי רחב יותר, שבו ישנה הכרה גוברת בצורך באיזון הורי ובשוויון בין ההורים, מתוך מטרה להבטיח שהילד ייהנה מתמיכה משני הצדדים בצורה הרמונית ככל האפשר.

מה הם הסדרי שהות ?

בשונה ממשמורת, המונח "הסדרי שהות" אינו מתרכז בשאלה מי מההורים יקבל את הילדים באופן יומיומי אלא מתאר את חלוקת הזמן שהילדים שוהים אצל כל אחד מההורים.

רוצה לומר – הסדרי שהות מתמקדים באיכות ומשך זמן השהות בין ההורה לילד.

באמצעות קביעת הסדרי שהות, ילדים יכולים ליהנות מהמשכיות של מערכת יחסים תקינה עם שני הוריהם, וכך גם לייצר יציבות רגשית בתקופה משפחתית מטלטלת.

דבר בית המשפט:

"מושג המשמורת איבד ממשמעותו כמעט קליל… מה שחשוב הוא זמני השהות שכל אחד מההורים מקיים עם הילדים ואיכותם."

(תלהמ (תל אביב) 21934-09-22 אלמוני נ' פלמונית)

"מושג המשמורת איבד ממשמעותו כמעט קליל… מה שחשוב הוא זמני השהות שכל אחד מההורים מקיים עם הילדים ואיכותם."

(תלהמ (תל אביב) 21934-09-22 אלמוני נ' פלמונית)

ההבדלים המרכזיים בין משמורת להסדרי שהות

משמורת

הסדרי שהות

מתייחס להורה האחראי על חיי היומיום של הילד

מתמקד בזמני שהייה ובאיכות הקשר בין הילד לכל אחד מההורים

היה בעבר מרכזי בתיקים משפחתיים

כיום פחות מרכזי ומתמקד בעיקר בהכרעות טכניות

מתמקד בפן הפורמלי של אחריות ההורים

מתמקד בהיבט המעשי של הורות יומיומית

הסדרי שהות משמורת ילדים אמיר כהן עורך דין לענייני משפחה וגירושין

איך נקבעים משמורת וזמני שהות בבית המשפט?

כאשר הצדדים אינם מצליחים להגיע להסכמה משותפת לגבי משמורת וזמני שהות, בית המשפט מתערב במטרה לקבוע את המנגנון המתאים ביותר לטובת הילד. מדובר בתהליך מורכב, שבו נלקחים בחשבון שיקולים רבים במטרה להבטיח את רווחתו של הילד ואת שמירת הקשר המשמעותי שלו עם שני ההורים.

במהלך הדיון המשפטי, נבחנים גורמים שונים כגון טיב הקשר בין הילד לבין כל אחד מההורים, היכולת ההורית, המצב הכלכלי והרגשי של ההורים, וכן המלצות של גורמי רווחה מקצועיים כגון עובדים סוציאליים או מומחים משפחתיים. לעיתים בית המשפט אף ייעזר בדיווחים של פסיכולוגים או יורה על תסקיר של פקידי סעד על מנת לקבל תמונה רחבה ומדויקת יותר.

אחריות הורית משותפת

חשוב לציין שכאשר אחד ההורים מוגדר כ"משמורן", עדיין בית המשפט שואף להגיע להסדרים שמאפשרים גם לאחריות הורית משותפת. פרקטיקה זו מעמידה במרכז מערכת יחסים מיטיבה עם שני ההורים, כפי שתומך חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות לפרטים.

חשיבות הניתוח המשפטי

למרות המגמה לעבר אחריות הורית משותפת והפחתת הדגש על המונח "משמורת", עדיין ישנה משמעות למונח זה, במיוחד ביחסים מול רשויות וגופים פורמליים. לדוגמה, רשויות כמו הביטוח הלאומי, מוסדות חינוך וגופים נוספים עשויים לדרוש הגדרה ברורה של המשמורן לצורך טיפול בעניינים פרוצדורליים הקשורים בילד. לכן, ישנה חשיבות רבה להתייעצות עם עורך דין המתמחה בדיני משפחה שיידע להנחות את ההורים כיצד לפעול בצורה הטובה ביותר כדי להגן על זכויותיהם ועל טובת הילד.

הליך זה עשוי להיות רגיש ומורכב, ולכן מומלץ לפנות לעורך דין מומחה לענייני גירושין ומשפחה על מנת להבטיח שההחלטות שמתקבלות יתאימו לצרכים של הילד ולנסיבות המשפחתיות המיוחדות של כל מקרה.

ביטול המושג משמורת והמעבר לאחריות הורית וזמני שהות

במערכת המשפט הישראלית חלו בשנים האחרונות שינויים משמעותיים בתחום דיני המשפחה. אחד השינויים הבולטים הוא ביטול השימוש במושג "משמורת" (Custody) והמעבר לשיח חדש המבוסס על "אחריות הורית" (Parental Responsibility) ו"זמני שהות" (Parenting Time Arrangements). 

מזונות קטינים ואחריות הורית הקרב על המשמורת נוהל נשיאת ביהמ״ש העליון עורך דין גירושין וענייני משפחה אמיר כהן חטיפת קטין

מהו מושג המשמורת ולמה הוחלט לשנות אותו?

המושג "משמורת" שימש במשך שנים רבות בתחום המשפט הישראלי לתיאור האחריות העיקרית של אחד ההורים כלפי ילדיהם לאחר פרידה או גירושין. ההורה שנקבע כ"משמורן" היה נחשב האחראי הבלעדי על הילד, בעוד שההורה השני זכה לרוב להסדרי ראייה מצומצמים יחסית. מודל זה הוביל לא פעם לדינמיקה של "הורה עיקרי" מול "הורה משני", שעוררה קונפליקטים מיותרים בין הורים ותייגה את הילד כאובייקט "שייך" להורה כזה או אחר.

בתי המשפט זיהו כי תיוג ילד תחת משמורת של הורה מסוים אינו מתיישב עם טובת הילד כגורם מפתח בהסדרים הקשורים לקטינים. הדבר פתח דלת לסכסוכים משפטיים מתמשכים, תוך שרבים מההורים נלחמו על "תואר" המשמורת מתוך תפיסה שגויה שזו תעניק להם שליטה או זכויות יתר.

המגמות החדשות והשינוי המושגי

המעבר לשיח של "אחריות הורית" ו"זמני שהות" נועד להבטיח גישה מודרנית ושוויונית יותר לגידול ילדים לאחר פרידה. מושגים אלו מדגישים את אחריותם השווה של שני ההורים על הילד, גם אם חלוקת זמני השהות ביניהם אינה זהה. מדובר בגישה הממוקדת בטובת הילד הספציפי במקום במאבקי כוח בין הורים.

בפסיקות שונות החל השינוי להשתקף. למשל, בהחלטות של בתי המשפט לענייני משפחה, הביטוי "משמורת" התחלף בביטויים כגון "אחריות הורית משותפת",  ו"זמני שהות". ההורים נתפסים כשותפים מלאים בגידול ילדיהם, תוך מתן דגש לאיכות הקשר עם כל אחד מהם ולא רק למשך הזמן שהם מבלים עמו.

דוגמאות מפסקי דין הממחישות את המעבר מהמושג "משמורת" ל-"אחריות הורית" ו-"זמני שהות:

תלה"מ (משפחה נצרת) 5157-05-20

בפסק דין שלעיל, בית המשפט הדגיש את חשיבות חלוקת האחריות ההורית המשותפת. נפסק כי על ההורים לשים את טובת הילד במרכז, תוך יצירת תיאום שיאפשר קיום קשר איכותי עם שני ההורים, ללא תיוג אחד מהם כ"הורה עדיף" או כ"משמורן".

קיימות פסיקות, כגון תלה"מ (צפת) 53952-03-17, שבהן נעשה שימוש במושג "בית עיקרי" וזאת במקום המושג "משמורת בלעדית" וזאת לצורך מתן תחושת יציבות לילדים במקרה של קונפליקט עיקש בין ההורים. עם זאת, גם במקרים אלו ניכר דגש על שוויון בין ההורים באחריות המשפטית לגידול הילדים.

השלכות השינוי להורים ולילדים

1. פוקוס על טובת הילד:
במקום לעסוק במאבקי כוח על תארים ועקרונות, ההורים מקבלים כלים ליצור מערכת הסדרים שמטיבה עם הילד. זמני השהות נבחרים בהתאם לצרכים ההתפתחותיים של הילד, לקשר הרגשי עם כל אחד מההורים ולנסיבות המעשיות של כל משפחה.

2. פחות חיכוכים משפטיים:
השינוי מקל על הורים להגיע להסכמות מתוך גישה שוויונית ולא מתוך אמביציה משפטית לנצח את הצד השני. כך, יש פחות ניהול הליכים משפחתיים ממושכים שיכולים לפגוע בילדים.

3. שימור מערכות יחסים מיטיבות:
השפה הנטולת תיוגים יוצרת סביבה שבה שני ההורים נדרשים להמשיך לקחת חלק פעיל ואחראי בחיי הילדים, גם לאחר הפרדה.

4. גמישות והתאמה אישית:
המודל החדש משחרר מהצורך לקבוע זמני שהות זהים עבור כל משפחה, תוך הבנה שכל ילד ומשפחה הם ייחודיים. הנושא נמצא כיום במרכז הדיון המעשי בבתי המשפט.

מכאן המעבר לביטול המושג "משמורת" והחלפתו ב"אחריות הורית" ו"זמני שהות" מבטא את השאיפה לשים את הילדים במרכז ההחלטות ההוריות והמשפטיות. ההורים נתפסים כשותפים שווים בהורות, גם לאחר פרידה. כך, נמנעים תיוגים שיש בהם לפגוע באחד הצדדים, ובסופו של דבר, נהנים הילדים מהסדרים המותאמים לצרכיהם הרגשיים, החינוכיים והחברתיים.

חשוב לזכור: מעורבות שני ההורים, בצורה שקולה ובריאה, היא שתורמת לפיתוח קשר הורי טוב ולהפחתת הקונפליקט לאחר פרידה.

הסדרי שהות משמורת ילדים אמיר כהן עורך דין לענייני משפחה וגירושין

עקרון טובת הילד

בפסיקת בתי המשפט בישראל, עקרון "טובת הילד" הוא העקרון המנחה והחשוב ביותר בקביעת משמורת או הסדרי שהות במקרה של פירוד או גירושין. עקרון זה נועד להבטיח שההחלטות המתקבלות ישקפו את הצרכים והרצונות של הילד, תוך התחשבות בכל היבטי חייו.

העקרונות המרכזיים שבתי המשפט נשענים עליהם כוללים:

  • שמירה על קשר רציף ומשמעותי עם שני ההורים, מתוך הכרה בחשיבות הקשר ההורי להתפתחות הילד.
  • הבטחת יציבות רגשית ופיזית עבור הילדים, כך שיוכלו לחוות תחושת ביטחון גם בתקופות של שינויים בחיי המשפחה.
  • תמיכה בטיפוח והתפתחות הילד בסביבה בטוחה, אשר תספק לו את הצרכים הבסיסיים והמנטליים, כגון חינוך, בריאות ותמיכה חברתית.
 

בנוסף, בתי המשפט שוקלים את רצונות הילד בהתאם לגילו ולרמת הבגרות שלו בבחינת האפשרות להביע דעות באופן עצמאי וללא משוא פנים, ואת היכולת של כל אחד מההורים לספק עבורו את הצרכים האישיים והמשפחתיים בצורה הטובה ביותר.

איך להכין את עצמכם לקראת קביעת משמורת והסדרי שהות?

במידה ואתם נמצאים בהליך גירושין, חשוב להיעזר בעורך דין מומחה לדיני משפחה. ליווי מקצועי יעניק לכם הכוונה נכונה לאורך התהליך ויבטיח שמירה על איזון שיאפשר את רווחת ילדיכם.

קביעת משמורת והסדרי שהות היא משימה מורכבת, אך ליווי משפטי איכותי יכול להפוך אותה לפשוטה וברורה יותר עבור כל הצדדים המעורבים. תחושת הביטחון שמגיעה עם תמיכה מקצועית ואנושית יכולה להקל על הלחצים ולהוביל להחלטות נכונות ומיטיבות, בעיקר עבור הילדים.

זקוקים לייעוץ או הכוונה?

צרו איתנו קשר ותאמו שיחת ייעוץ עוד היום.

המידע המופיע במאמר זה הוא כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל מקרה הוא ייחודי ויש לבחון אותו לגופו. מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני משפחה לקבלת ייעוץ מקצועי המותאם לנסיבות הספציפיות של המקרה.

נשמח לעמוד לשירותכם בכל שאלה

פנו אלינו לקבלת ייעוץ ראשוני וליווי מקצועי בהליכי גירושין וסכסוכי משפחה. המשרד שלנו מתמחה במתן מענה מקצועי, אישי ודיסקרטי לכל לקוח.

טלפון
051-2568586
דוא"ל
[email protected]
וואטסאפ
051-2568586
כתובת המשרד
דרך יגאל אלון 94, תל אביב (מגדלי אלון 2), קומה 31
נווט למשרד באמצעות Waze
לחצו כאן להתחלת שיחה
היי 👋
ברוכים הבאים לאתר האינטרנט של אמיר כהן עורך דין לענייני משפחה ו-גירושין
כאן תוכלו למצוא מידע רב בנושאים הקשורים לענייני משפחה, גירושין, עריכת ייפוי כח מתמשך וצוואות
לכל שאלה נוספת אני כאן בשבילכם :-)