עשיית עושר שלא במשפט ודמי שימוש: מתי מגיע לך פיצוי?
במקרים רבים, עשיית עושר שלא במשפט ודמי שימוש שולבים ידיים, כאשר המקרים הנפוצים ביותר נוגעים לסכסוכים משפטיים בין בני זוג, עשוי צד אחד להינות מנכס משותף שלא כדין, בעוד הצד השני מפסיד את זכות השימוש בו, וזאת עקב יציאתו מדירת המגורים המשותפת. במצבים מסוג אלו, החוק מעניק פיצוי הוגן לצד הנפגע באמצעות חיוב בדמי שימוש ראויים. במאמר זה, נבחן את הקשר בין עשיית עושר שלא במשפט לדמי שימוש, ונפרט מתי אולי מגיע לך פיצוי כספי בעניין זה.
מהם דמי שימוש?
דמי שימוש הוא למעשה פיצוי כספי הניתן לצד שנמנע ממנו השימוש בנכס. כך לדוגמה במקרים בהם אחד מבני הזוג עוזב את דירת המגורים המשותפת, עקב החלטה שיפוטית, זכאי הצד הנפגע (הצד שנכפה עליו לצאת מדירת המגורים), לקבל פיצוי כספי המשקף את הערך הכלכלי של ההנאה שהפיק הצד השני מהשימוש בנכס באופן בלעדי.
עשיית עושר שלא במשפט אימתי?
עשיית שלא במשפט היא פעולה המפרה את זכותו של אדם אחר, ללא הצדקה חוקית. פעולה זו יכולה להתבטא במגוון דרכים, כגון שימוש בנכס ללא רשות, גזל, או הפרת חוזה. במקרים רבים, עשיית שלא במשפט גורמת לשיפוי הצד הנפגע, בדרך של קבלת סכום כספי, כאשר אחת מהדרכים שביהמ"ש מפעיל לתיקון אותו עוול משפטי, הוא בדרך של חיוב בדמי שימוש לטובת הצד הנפגע.
הבסיס המשפטי לדמי שימוש
חיוב בדמי שימוש נובע ממספר מקורות משפטיים:
- חוק עשיית עושר ולא במשפט: חוק זה קובע כי מי שקיבל שלא כדין נכס, שירות או טובת הנאה מאדם אחר, חייב להשיבם. במקרה של דמי שימוש, השימוש בנכס שלא כדין מהווה טובת הנאה, והצד המשתמש חייב בפיצוי.
- חובת תום הלב: סעיף 39 לחוק החוזים קובע חובת תום לב במשא ומתן לקראת כריתת חוזה, ובקיום חיוב הנובע מחוזה. גם בהיעדר חוזה מפורש, עקרון תום הלב מחייב התנהגות הוגנת בין הצדדים, ומניעת ניצול לרעה של מצבים שונים ומחייב התנהגות מכבדת בניהול משא ומתן בתום לב.
פסיקת בתי המשפט בנושא דמי שימוש
סעיף 2 לחוק עשיית עושר ולא במשפט מקנה לבית המשפט שיקול דעת רחב לבחון את נסיבות המקרה, ובין היתר את התנהלות הצדדים, כדי לקבוע האם חיוב בדמי שימוש הוא צודק והוגן.
התכלית של חוק עשיית עושר ולא במשפט הינה מניעת עשיית רווח שלא כדין, כשביהמ"ש יורה על השבה מקום בו תחושת הצדק וההגינות מחייבת תוצאה זו.
סעיף 2 לחוק עשיית עושר ולא במשפט מקנה לביהמ"ש רשות רחבה לפטור את הזוכה מחובת השבה כולה או מקצתה וזאת בשני מקרים:
האחד- הרווח אינו כרוך בחסרון כיס של המזכה.
השני- נסיבות אחרות העושות את ההשבה לבלתי צודקת.
בהקשר זה יפים דביו של כב' השופט שנלר בעמ"ש 7396-12-09 פלונית נ' אלמוני (פורסם בנבו ביום 24.4.2013) שקבע שיש לבחון כל מקרה ונסיבותיו, כשלהתנהלות חסרת תום לב יש השלכה לקביעת החבות או הפטור ואלו דבריו: "דומני, כי אין מקום לקבוע מסמרות וכי יש לבחון כל מקרה לנסיבותיו. כאמור, יסוד העילה הקניינית דהיינו העילה מכוח סעיף 33 לחוק המקרקעין, מבוסס אף הוא על יסוד עשיית עושר ולא במשפט. לא בכדי בסעיף 2 לחוק עשיית עושר ולא במשפט, תשל"ט-1979 נקבע כי בית המשפט רשאי לפטור מחובת השבה אם ראה בית המשפט "…נסיבות אחרות העושות את ההשבה בלתי צודקת". יתר על כן, נראה כי גם התנהלות שיש בה משום חוסר תום לב, תהיה לה השפעה על קביעת החבות או הפטור.
כך נקבע בשורה ארוכה של פסקי דין כי התנהלות חסרת תום לב, כמו סירוב לפנות נכס או דחיית הליכים משפטיים, עשויה להשפיע על קביעת החיוב בדמי שימוש העולה לכדי עשיית עושר שלא במשפט.
דוגמאות למקרים בהם מגיע פיצוי:
- גירושין: בן זוג עשוי להיות זכאי לדמי שימוש מבן הזוג השני במקרים בהם בן הזוג השני ממשיך להתגורר בדירת המגורים המשותפת לאחר הפירוד, ללא הסכמתו.
- הפרת חוזה: כאשר צד אחד משתמש בנכס בניגוד לתנאי החוזה, למשל שוכר שנשאר בדירה לאחר תום תקופת השכירות.
כיצד נקבע גובה הפיצוי?
גובה דמי השימוש נקבע בהתאם למספר גורמים, ביניהם:
- שווי הנכס: ככל ששווי הנכס גבוה יותר, כך דמי השימוש יהיו גבוהים יותר.
- משך השימוש: ככל שמשך השימוש בנכס ארוך יותר, כך גם דמי השימוש יהיו גבוהים יותר.
- היקף השימוש: ככל שהשימוש בנכס נרחב יותר, למשל שימוש בלעדי לעומת שימוש חלקי, כך דמי השימוש יהיו גבוהים יותר.
- נזק נוסף: בית המשפט יתחשב גם בנזקים נוספים שנגרמו כתוצאה מהשימוש בנכס שלא כדין, כמו בלאי מואץ או הוצאות תיקון.
כיצד ניתן לתבוע דמי שימוש?
את התביעה לדמי שימוש ניתן להגיש לבית המשפט לענייני משפחה, בצירוף ראיות התומכות בטענותיך. ראיות אלו יכולות לכלול חוזים, תמונות, חוות דעת שמאי וכו'
זקוק/ה לייעוץ משפטי בנושא עשיית עושר שלא במשפט ודמי שימוש? עו"ד אמיר כהן מומחה לענייני משפחה ו-גירושין, ישמח לסייע לך. צרו קשר עוד היום! וקבעו פגישת ייעוץ עם משרדינו בנושא וזאת כדי להבטיח את זכיותיכם המשפטיות.