משמורת משותפת או הורות משותפת או אולי אחריות הורית שוויונית?! בשנים האחרונות חל שינוי משמעותי בשיח המשפטי והחברתי בישראל בנוגע להסדרת היחסים בין הורים לילדיהם בהליכי גירושין. זאת לאחר שהמושג הידוע "משמורת משותפת" הוחלף במושגים "אחריות הורית" ו"חלוקת זמני שהות".
שינוי מהותי זה נועד להפחית את הקונפליקט בין בני זוג המנהלים הליך גירושין, ולשים דגש על טובת הילד ועל חשיבות מעורבותם של שני ההורים בחיי הקטין גם לאחר ההחלטה על הגירושין.
מאמר זה ידון במשמעות המושגים החדשים והשפעתם החשובה על הקטינים בצל הליכי הגירושין של הוריהם.
מהו הרקע לשינוי?
בתאריך 18.05.2021 ניתן פסק דין בבית המשפט המחוזי (עמ"ש 13008-02-21). שם לראשונה הכיר בית המשפט המחוזי בצורך החשוב לחדול משימוש במושג "משמורת" ולעבור להשתמש במושגים של אחריות הורית וחלוקת זמני שהות. במילים אחרות, בית המשפט קבע כי במקום להיאבק על "משמורת", יש לעודד את ההורים לשתף פעולה במסגרת "אחריות הורית משותפת".
בית המשפט המחוזי הדגיש כי השיח המשפטי צריך להתמקד בטובת הילד ובאחריות שני ההורים לקשר בריא ורציף עם ילדיהם המשותפים, וזאת מבלי שלהורה כזה או אחר תהיה תחושת "בעלות" על הקטינים.
מהי הורות משותפת או אחריות הורית משותפת?
המושג "אחריות הורית משותפת" או "הורות משותפת" מדגיש את חובתם החוקית של שני ההורים לקחת חלק פעיל ומשמעותי בגידול ילדיהם.
כך לדוגמה, אין משמעות או תלות במגורי הילד. הורה אחד יכול לגור במרכז והורה שני בדרום הארץ, ועדיין שניהם מסוגלים לשתף פעולה ולקבל החלטות משמעותיות משותפות בנוגע לחינוכו, בריאותו ורווחתו של ילדם.
אלו הם הדגשים המרכזיים באחריות הורית:
- שוויון בזכויות ובחובות ההוריות.
- דגש על שיתוף פעולה ותיאום בין ההורים.
- קבלת החלטות משותפת בנושאים מהותיים.
חלוקת זמני שהות אינה משמורת ואינה אחריות הורית
המעבר בשיח המשפטי מהמושג "משמורת משותפת" ל"הורות משותפת" מקבל משנה תוקף כאשר מדברים על חלוקת זמני השהות בין הקטין להוריו.
המושג המשפטי "חלוקת זמני שהות" מתייחס לחלוקת הזמן שבו הילד שוהה עם כל אחד מההורים. עיקרון מהותי זה בא להחליף את השיח מחלוקת משמורת לחלוקת זמני שהות בין ההורים לילדיהם, כאשר המטרה היא לאפשר לילד ליהנות מקשר יציב ומשמעותי עם שני ההורים.
ייתכן מצב שבו שני ההורים יהיו שותפים לקבלת החלטות הנוגעות לחינוך או לבריאותו של הקטין, כלומר יקיימו אחריות הורית משותפת על הקטין, אולם חלוקת זמני השהות בינם לבין הקטין (מה שנקרא בעבר "משמורת") לא תהיה שוויונית.
מהם הגורמים המשפיעים על חלוקת זמני שהות:
- גיל הילד וצרכיו ההתפתחותיים.
- קרבת מגורי ההורים.
- נכונות ההורים לשיתוף פעולה.
ההשפעה החברתית והמשפטית
מכאן נלמד כי השינוי בשפה המשפטית נוצר לאחר שבתי המשפט הבינו כי המאבק על "משמורת" הקטין בין ההורים הוא זניח כאשר לשני ההורים אחריות הורית שווה.
אולם לעניות דעתי, הוא רק הסיט את המאבק לכיוון חלוקת זמני השהות ובכך לא הצליח לגמרי לפתור בעיה סבוכה ומורכבת זו. המאבקים בין ההורים על גבו של הקטין ממשיכים להתנהל בין כותלי בית המשפט, כאשר במקום להשתמש במושג "משמורת", עוברים עורכי הדין והצדדים להשתמש במושג "חלוקת זמני שהות", בעודם פועלים – לעיתים בצדק ולעיתים שלא – לצמצום זמני השהות של ההורה האחר עם ילדיהם המשותפים.
חרף זאת, שינוי המושגים מ"משמורת" ל"אחריות הורית" ו"חלוקת זמני שהות" אינו רק שינוי טרמינולוגי, אלא גם מהפכה חברתית ומשפטית של ממש, אשר שמה את טובת הילד במרכז ומעודדת שיתוף פעולה בין ההורים, בניסיון להפחית את הקונפליקט ואף להפרידו מטובתו של הקטין.