- אמיר כהן עורך דין
עמוד הבית » גירושין
מבוא: איך מתחילים הליך גירושין? (מומלץ להסתייע ב-עורך דין דיני משפחה)
איך מתחילים הליך הגירושין : בישראל הגירושין כרוך בניווט בנוף משפטי ייחודי המשלב הלכות מהדין האישי (בית הדין הרבני) עם חוקים אזרחיים. במאמר זה ננסה לסייע לכם במורכבות הליך גירושין הדורש הבנה ברורה של השלבים הכרוכים בכך.
התהליך מתחיל בקביעת הערכאה המשפטית המתאימה, שיכולה להיות בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה. זה מתבצע באמצעות הגשת בקשה ליישוב סכסוך. לאחר מכן ניתן להגיש תביעות רכוש, מזונות, הסדרי שהות (משמורת) והצורך ב"גט״.
הבנת הפרטים הספציפיים של התהליך, תפקיד הפסיקה וחלוקת הנכסים יכולה להיות מרתיעה. מאמר זה נועד להפיג את אי ההבנה מאחורי הליך הגירושין בהתאם לדין הדתי והחוק האזרחי.
מהם השלבים הראשוניים בהליך גירושין?
השלב הראשון בלהתחיל גירושין בישראל – קביעת הסמכות השיפוטית. כאשר בן הזוג שמגיש ראשון את הבקשה ליישוב סכסוך לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה קובע את הסמכות השיפוטית. עבור זוגות יהודים, בית הדין הרבני הוא באופן מסורתי המקום לסיום נישואין, שכן הוא יכול לאשר 'גט'. לגירושין אזרחיים, בית המשפט לענייני משפחה הוא המקום המתאים להגשת תביעות.
יצוין כי לבית הדין הדתי הסמכות הבלעדית לדון בתביעת גירושין. תובענה זו צריכה לפרט את עילות הגירושין ואת הסעד המבוקש. כאשר עילות הגירושין יכולות להשתנות בכל מקרה המונח לפתחו של בית הדין.
לאחר הגשת התביעות, הצדדים יוזמנו להליך קדם משפט. זוהי הזדמנות לבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. להעריך את המצב ולעודד למציאת פתרונות שיוותרו את המשך ההליכים המשפטיים. אם בית המשפט לא יצליח לגשר על הפערים בין בני הזוג. יתחיל הליך הוכחות וזימון עדים שבסיומו יוגשו סיכומים וינתן פסק דין.
כיצד מתחלק הרכוש בגירושין בישראל?
בישראל, חלוקת הרכוש בעת גירושין מוסדרת בחוק יחסי ממון. חוק זה קובע חלוקה שווה של רכוש שנצבר במהלך הנישואין, המכונה "רכוש משותף". זה כולל נכסים וחובות ששני בני הזוג צברו לאורך כל תקופת נישואיהם.
עם זאת, נכסים שהיו בבעלות לפני הנישואין, ירושות או מתנות אישיות, אלא אם כן הם מוזגו עם רכוש משותף, אינם לרוב נכללים בחלוקה שווה זו. בית המשפט רשאי לסטות מחלוקה שווה במקרים מיוחדים שבהם הוא רואה לנכון, בהתבסס על שיקולי צדק והוראות סעיף 8(2) לחוק יחסי ממון בין בני הזוג.
אם בני הזוג מסכימים על חלוקת הרכוש, הם רשאים לנסח הסכם גירושין,אותו נוהגים לכבד ולאשר. בהיעדר הסכם, בית המשפט יחלק את הרכוש בהתאם לעקרונות המשפטיים והתקדימים שנקבעו בפסיקה. חשוב שכל צד יבין בבירור את זכויותיו וחובותיו בנוגע לחלוקת הרכוש כדי להבטיח הסדר הוגן וצודק.
סיכום: הבנת המורכבויות של דיני הגירושין הישראליים
דיני הגירושין הישראליים הם שילוב מורכב של חוקים אזרחיים ודתיים. לצורך הבנת המורכבויות נדרש ייצוג של עורך דין דיני משפחה. עורך דין אמיר כהן בעל ניסיון ומומלץ בתחום דיני המשפחה כאשר יודע לנווט ולבחור הפורום המשפטי המתאים לכם ובהתאמה להגיש תובענות מתאימות לגוף השיפוטי הנכון והמתאים לכם.
לבתי הדין הדתיים יש השפעה משמעותית, במיוחד באישור גירושין בקהילות דתיות. לעומת זאת, פסיקה משמשת כמצפן לניווט בתסריטים משפטיים לא מוכרים, ומציעה תקדימים המעצבים את תהליך הגירושין.
האפשרות להגיע להסכם פשרה מחוץ לכותלי בית המשפט מספקת נתיב פחות עוין לגירושין, תוך הדגשת ערך ההסכמה ההדדית והשיתוף פעולה. דיני הגירושין הישראליים, עם השילוב הייחודי שלהם של סמכויות דתיות ואזרחיות, דורשים ניווט זהיר כדי להבטיח פתרון הוגן וחוקי לכל הצדדים המעורבים. עורך דין דיני משפחה חיוני בהליך סבוך זה.